Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

2η ΛΕΣΒΟΔΙΑΔΡΟΜΉ 

                             Λεσβοδιαδρομές    Λεσβοδιαδρομές   Λεσβοδιαδρομές 

      
                                                          2η  διαδρομή .
       Η 2η  διαδρομή  αρχίζει  από το  (Ντίπ)  Σκάλα Συκούντας.  περνάει  το Κάτω Τρίτος , τα   Πηγαδάκια , τα χωρία  της  Γέρας  Παλαιόκηπος, Πλακάδος, Παπάδος, Μεσαγρός , Σκόπελος ,συνέχεια διασχίζει  τις εξοχές  της Γέρας  και καταλήγει  στα  νότια   Γεραγώτικα  ακρογιάλια  Τάρτι, Φαρά ,Τσάφ, Λιγονάρι ,Τσίλια και μετά  επιστρέφει  από τα Κατσίνια, Φτέλι, Αυλωνα, Πύργοι, Μάρμαρο, και συναντάει  ένα άλλο  χωρίο  της Γερας  Παραθαλάσσιο  λιμάνι   το όμορφο Πέραμα  .


Η Γέρα μια όμορφη και πλούσια περιοχή του νησιού, με τα ατέλειωτα βουνά ελαιώνων που αντικατοπτρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ασημένια νερά του κόλπου της Γέρας, ενός από τους πιο γραφικούς κόλπους της υδρογείου όπως έχει χαρακτηριστεί. gera.gif (20847 bytes)
Το μήκος του είναι 7,5 μίλια και το πλάτος του 2,5, το στόμιο του, το ψάχνεις, μ’ αποτέλεσμα ο επισκέπτης να δυσκολεύεται να πιστέψει ό,τι η εικόνα που του παρουσιάζεται δεν αντιστοιχεί σε λίμνη.  Ο βυθός του, περίεργος, χαρακτηρίζεται από το ψιλό φύκι, τη μεγάλη συγκέντρωση από “πλακτόν” αλλά κυρίως από την καταπληκτική συλλογή οστρακοειδών που διαθέτει. Λέγεται πως απ’ εδώ οι Ρωμαίοι μετέφεραν τα όστρακα για να πλουτίσουν με το καλύτερο τρόπο τα γεύματα των αυτοκρατόρων.
Μοναδικές είναι οι ομορφιές σ΄όλη την έκταση των ακτών του, που περιστοιχίζονται ασφυκτικά από τις ελιές. Από τη μια πλευρά τα Λουτρά, η Κουντουρουδιά, το Πυργί, περιοχές γραφικότατες με πολλά παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες που βλέπουν στον ασημένιο κόλπο. Στα Θέρμα είναι και οι ιαματικές πηγές με τους γραφικότατους λουτήρες, που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Σε μικρή απόσταση από τις Β.Α. ακτές, στην κορυφή βραχώδους λόφου, σώζονται ερείπια από πελασγικά κτίσματα, οι “Λαρισσαίες πέτρες”.Η περιοχή ονομάζεται Λάρσος.
Στην κορυφή του κόλπου υπάρχει το Ντίπι. Απέχει από την πρωτεύουσα 13,1 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα μικρό ψαράδικο οικισμό, με μικρό λιμάνι, πρατήριο βενζίνης και καταστήματα χονδρικής. Η γύρω περιοχή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας.

                     Περισσότερα.        http://www.lesvosonline.gr/gr/gera.html                           
                     Ο  κόλπος  της Γέρας  από ψηλά στις πιο  όμορφες  στιγμές του
 
 

  
                                                              Κάτω  Τρίτος .
                                                       Τα  όμορφα  Πηγαδάκια .
                                                                Παλαιόκηπος .


 
     Παλαιόκηπος..


Ο Παλαιόκηπος όμορφο, νοικοκυρεμένο χωριό, με ιδιαίτερα εργατικούς και φιλοπρόοδους κατοίκους, που σκύβουν με μόχθο και μεράκι πάνω στη γη του τόπου τους και την κάνουν να τους ζει, αλλά και να τη ζουν. Το όνομά του μαρτυρά την ομορφιά του τοπίου που τον περιβάλλει. Απέραντοι ελαιώνες και εύφοροι κήποι με κάθε λογής οπωροκηπευτικά αγκαλιάζουν τον οικισμό. Στην καρδιά του Παλαιοκήπου η εκκλησία του Αγίου Ερμολάου, τρίκλιτη βασιλική του 18ου αιώνα, στολισμένη με αξεπέραστης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο και με έξοχα διακοσμημένη οροφή. Το επίνειο του Παλαιόκηπου είναι η Ευρειακή που πήρε το όνομα της είτε από τους Εβραίους που έμεναν στην περιοχή είτε από το γεγονός ότι η παραλία είναι ευρεία (Ευρεία-ακτή, Ευρειακή). 

 
 
                                                                          Πλακάδος


Σε μικρή απόσταση ο Πλακάδος, όμορφο μικρό χωριό που κληροδότησε τις σημερινές γενιές με το εντυπωσιακότερο εύρημα της ευρύτερης περιοχής, το άγαλμα του Λέοντα της Γέρας, που βρέθηκε στην περιοχή Μάνα, στα περίχωρα του Πλακάδου. Καμάρι για τους κατοίκους του Πλακάδου η εκκλησία του Αγίου Βλασίου, χτισμένη στην κορυφή του λοφίσκου στον οποίο απλώνεται ο οικισμός.
 
                                                                    Τα  χωρία  της Γέρας

                                          

     Για περισσότερα...          
     http://eikastikadokimia.blogspot.gr/p/blog-page_28.html


                                        
                                                                     Παπάδος .
 
 

 Οικιστικά ενωμένος, πλέον, με τον Πλακάδο, ο Παππάδος, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Γέρας, έδρα του ομώνυμου δήμου. Στεφανωμένος από το λόφο της Αγίας Παρασκευής, καμαρώνει για τα νεοκλασικά αρχοντικά του (ένα από αυτά της οικογένειας Βρανά, απ’ όπου κρατούσε η γενιά της μητέρας του Οδυσσέα Ελύτη, Μαρίας) και . Το όνομα Παππάδος μαρτυρεί την ύπαρξη μοναστηριού των Ταξιαρχών, από το οποίο σώζεται θαυμάσια τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον φερώνυμο ναό του χωριού.
 
 
 
 
                       Το   Ελαιοτριβείο σήμερα  μουσείο  του Βράνά  παππού του  Οδ. Ελύτη .

 


Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Παπάδου λειτούργησε αδιάλειπτα έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.   Η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του ιστορικού ελαιοτριβείου σε μουσείο ολοκληρώθηκε το 2005. Παράλληλα, επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής του λαδιού.   


Συντηρήθηκαν επίσης υποδειγματικά στα Εργαστήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας τα 112 λογιστικά βιβλία του ελαιοτριβείου, που συγκροτούν ένα από τα σπανιότερα και πληρέστερα ανάλογα αρχεία που σώζονται.


Τέλος, δημιουργήθηκε μία μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από την αναστήλωση του μνημείου, που φιλοτέχνησαν και προσέφεραν στο μουσείο κορυφαίοι Έλληνες ζωγράφοι


 

 

 

                     Παπάδος Γέρας, Λέσβος, 811 06

 

Ώρες λειτουργίας: Xειμερινή περίοδος: 09:00 – 16:00, Θερινή περίοδος: 10:00 – 18:00. Για επισκέψεις οργανωμένων γκρουπ είναι επιθυμητή η προσυνεννόηση με τους υπευθύνους του μουσείου.
Τηλ: 22510 82007

                       ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥ

 

 Περισσότερα                                                              https://www.facebook.com/groups/842479872431557/ 

 

 

.

 


 

 Ο νερόμυλος της  Ψάς .


                                                                    
                                                                             Ο  Μεσαγρός . 
 
    . Μεσαγρός
 
 Στα δυτικά ο αμφιθεατρικά χτισμένος Μεσαγρός. Μαγευτική η θέα προς τον κόλπο της Γέρας. Υπέροχα τα και καταπράσινα τα μονοπάτια γύρω από το χωρίο, μπορούν να οδηγήσουν το διαβάτη, μέσα από μια κατάφυτη από μηλιές και καστανιές διαδρόμη μέχρι την Αγιάσο. Στην καρδιά του χωριού η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και το οθωμανικό τζαμί και για όσους... «πεινάσουν» την τέχνη, ζεστά ακόμη τα ψωμιά που ζωγράφισε ο Θεόφιλος, σε φούρνο του Μεσαγρού.
 

 
                                                                            Σκόπελος ..
 

 

 
                                                                          Σκόπελος..

 Ο Σκόπελος, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Γέρας, δίπλα στο Μεσαγρό, χωρισμένο αλλά ουσιαστικά ενωμένο μαζί του στην τοποθεσία Πρόβασμα. Ο τεράστιος υπεραιωνόβιος πλάτανος στην κεντρική του πλατεία καλεί τον επισκέπτη να δροσιστεί με το γάργαρο νερό του πριν ανηφορίσει στα σοκάκια του προς τον επιβλητικό Άη Γιώργη και την Αγία Μαγδαληνή με τις υποβλητικές κατακόμβες. Πάνω από το Σκόπελο η τοποθεσία Καρυώνας προσφέρει εικόνες αξέχαστες, με το μάτι να αγκαλιάζει τον κόλπο της Γέρας και μέχρι τις ακτές της απέναντι μικρασιατικής ακτής και της αιολικής γης.
 
 

 

 

 
                                                  Πέρα  βρύση  πλατεία  Σκοπέλου .

 


 

 
 
  Ο νερόμυλος  του Κανάκη  Γέρα . 
 

                                                                         Ο κάμπος της Γέρας ..


 
  

 
Άγιος Γρηγόριος 

 

                                                                         Τάρτι  Γέρας..
 

        Τάρτι  Γέρας
Σημείο αναφοράς για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή το “Τάρτι”. Μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς, με μια πλατιά, ολοκάθαρη αμμουδιά, με ξενώνες και κέντρα κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα αφήνουν στον επισκέπτη γεύση μοναδικής εμπειρίας. Γραφικές ακτές για ευχάριστο κολύμπι και ψάρεμα είναι τα Τσίλια, ένας ιδιαίτερα όμορφος και καλά προστατευμένος κολπίσκος με καταγάλανα νερά όπου το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια από ένα παλιό ελαιοτριβείο που κάηκε ακριβώς δίπλα στις ακτές δίνουν την δικιά τους σφραγίδα στη μοναδικότητα του τοπίου. Άλλες όμορφες ακτές είναι τα Φαρά, και το Λιγονάρι, ενώ αν διαθέτετε βάρκα αξίζει να περάστε ανάμεσα απ’ τα Μυρσίνια (δυο μικρά όμορφα νησάκια) και να πάτε ακόμα πιο μέσα στον μοναχικό Άγιο Βασίλη με τον εξαιρετικά απότομο, άγριο και ταυτόχρονα μαγευτικό βυθό του.
 
       Για περισσότερα ..http://eikastikadokimia.blogspot.gr/search/label/%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B9%CE%B1%20%20%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%20%20%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1%20%21%21                                                                               Τσάφ..

                                                                     Λιγονάρι..


                                                               
Τσίλια 
 

 

                                                                                  Κατσινια ..


                                                                                Φτέλι..             


                                                                                  Φτέλι..
      

                                                                         Αυλώνας..


                                                                           Πύργοι  Γέρας

                                                                         
                                                              Χρώματα  του  Κόλπου Γέρας .
                                                                
                                                                      Μάρμαρο..


                                                                              Αμπάρια ..

Πέραμα . 

 

 
    Πέραμα
Πέραμα Σε απόσταση 5χλμ. από τον κεντρικό οικιστικό κορμό της Γέρας, βρίσκεται το Πέραμα. Εμπορικό λιμάνι, το δεύτερο σημαντικότερο του νησιού μετά από αυτό της Μυτιλήνης και επίνειο της Γέρας. Πέρασμα προς την ανατολική ακτή του κόλπου της Γέρας, με πολλά βιομηχανικά κτήρια, μάρτυρες της μεγάλης οικονομικής και εμπορικής άνθησης της Γέρας και της Λέσβου γενικότερα, με αποκορύφωμα τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην αυλή του Αγίου Παντελεήμονα, δίπλα στο ιερό της εκκλησίας, επιτύμβιο ανάγλυφο συνδέει αρμονικά το χθες με το σήμερα της Γέρας 
 

 


                           Το  έθιμο του στίλου στη γιορτή του Αγιου  Παντελεήμωνος


 

 
                                                   ο  Μύλος  του Περάματος..

 
Φεγγαράδα                                                                      
 
 
 


                     Ευριακή


Αγιος
     
              

 
                      

             Από  τη    Γέρα     Λαλέδες                                                

              
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 
 


 
                                                                        
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

 


 


 
  

 

 

 
 

 

 
 

 

  

 

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου