Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

3η ΛΕΣΒΟΔΙΑΔΡΟΜΗ


 
    

Η 3η διαδρομή αρχίζει  από  την διασταύρωση προς το Τάρτι. Περνούμε το δρόμο για το Πλωμάρι και μέσο μιας θαυμάσιας διαδρομής   φθάνουμε  στα χωρία Τρίγονα και Πλαγια  και συνέχεια στην όμορφη παραλία και οικισμό  Αγιος  Ισίδωρος σε λίγη ώρα μετά συναντάμε  το όμορφο Πλωμάρι . Η διαδρομή συνεχίζεται  στα ορεινά χωρία του Πλωμαρίου   Το Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι ,   Ακράσι, ,Αμπελικό  και τερματίζουμε στην θαυμάσια  παραλία Μελίντα και στη Παναγία   Κρυφτής
                                          
   

                                                              3η  διαδρομή

 

      Πλαγιά - Τρίγονας
 
 


Τα δύο χωριά απέχουν πολύ λίγο μεταξύ τους (περίπου 100 μέτρα) και βρίσκονται περίπου στο 6 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Αν και η περιοχή κατοικήθηκε και στην αρχαιότητα, η Πλαγιά ξαναγνώρισε ζωή στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από το Μεγαλοχώρι και χτίσανε το χωριό στις πλαγιές τριών λόφων. Μια μεγάλη πυρκαγιά το έκαψε όλο. Μόνο ένα κτίριο έμεινε ανέπαφο: ο ναός της Αγίας Τριάδας. Η Πλαγιά είναι πυκνοδομημένη, όπως και όλα σχεδόν τα χωριά του Πλωμαρίου. Τη διασχίζουν δύο χείμαρροι που ενώνονται στο κέντρο του χωριού. Στα βόρεια βρίσκεται η εκκλησία της Υπαπαντής του Σωτήρος, ενώ δίπλα στην Αγία Τριάδα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Παζιάνου που έζησε και αγίασε στην Πλαγιά, του οποίου η μνήμη γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου. Ο Τρίγονας από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των παλαιότερων σπιτιών του και για την πολύ καλή ρυμοτομία του.

 
 
 
 
        Άγιος  Ισίδωρος . 
 
 
 
Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πλωμαρίου στα ανατολικά πηγαίνοντας για Μυτιλήνη. Έχει ψηφιστεί σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως έβδομη καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες, beach bar και night club για διασκέδαση για όλα τα γούστα, όλες τις ώρες της ημέρας.
 
 
 
 
 
  Πλωμάρι.

Βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και θεωρείται παραδοσιακός οικισμός. Χτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1842, όταν εξέλιπε ο φόβος των πειρατών και διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847. Σήμα κατατεθέν του οικισμού ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που όπως λέγεται φυτεύτηκε το 1813.Το Πλωμάρι αποτελεί λιμάνι με δυναμική τουριστική κίνηση και έχει καταγραφεί σαν η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.τ.λ.). Η παραγωγή του φημισμένου ούζου γινόταν αρχικά σε μικρά τοπικά αποστακτήρια, (που τα αποκαλούσαν "ρακαριά"). Μετά τα τέλη του 19ου αιώνα αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα οι ποτοποιίες, όπως και οι σαπωνοποιίες και αναδείχτηκαν σε σημαντικές βιοτεχνίες με αξιόλογη παραγωγή προς εξαγωγή, δίνοντας ώθηση στον πρωτογενή τομέα του νησιού της Λέσβου εν γένει.

 
 
Περισσότερα εδώ... http://www.plomarion.com/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Περισσότερα εδώ ..http://www.plomaricity.gr/istoria.htmlΔέκα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται το Μεγαλοχώρι, το παλιό Πλωμάρι, πατρίδα του Σοφού Βενιαμίν του Λεσβίου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά της Επαρχίας Πλωμαρίου. "Τα Πλωμαριτοχώρια", όπως είναι γνωστά, είναι γραφικοί οικισμοί χτισμένοι κι αυτοί στις πλαγιές του Ολύμπου, ανάμεσα στα πεύκα. Το Παλαιοχώρι, το Νεοχώρι, η Πλαγιά, ο Τρίγωνας, το Ακράσι και το Αμπελικό προσφέρουν στον επισκέπτη έναν κόσμο γαλήνης και φυσικής ομορφιάς.
Παλιές βρύσες  στον δρόμο για το Μεγαλοχώρι. 
                                                                            Μεγαλοχώρι .. 
                                                                          Το Ακράσι
 
 Το Ακράσι βρίσκεται 42 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και 17,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πλωμαρίου. Είναι κτισμένο πάνω σ’ έναν μικρό λόφο. Η οικοδόμηση αρχίζει από τους πρόποδες και φθάνει μέχρι την κορυφή, όπου βρίσκεται µια αρκετά ευρύχωρη πλατεία µε την εκκλησία – το αρχαιότερο και ωραιότερο οικοδόμημα του χωριού -, τα καφενεία ολόγυρα και το Κοινοτικό Γραφείο. Στο Ν.Δ άκρο του χωριού βρίσκονται το σχολείο, που
σήµερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό κέντρο και Μουσείο, και το μεγαλύτερο κτίριο του χωριού το εργοστάσιο – ελαιοτριβείο.
 
 

 

                                                                         Το Παλαιοχώρι.


 
 
 
 
 
 Περισσότερα  εδώ...http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/
 
 
 

                                                  Αμπελικό  Πλωμαρίου..

Το Αμπελικό Λέσβου είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού και βρίσκεται στην περιοχή του Πλωμαρίου. Κατοικήθηκε από τον 3ο

αιώνα π.χ. καθώς μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και σε απόσταση 40 λεπτών (38 χλμ) από την πόλη της Μυτιλήνης. Συνδέεται οδικώς με το Πλωμάρι και τα Βατερά (παραλιακός παραθεριστικός προορισμός).
Παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν Βάκχεον, η ασχολία των κατοίκων ήταν η αμπελουργία και η ρητινοσυλλογή από τα πεύκα. Σήμερα οι 80 περίπου μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια της ελιάς.
  
 
                                                Παλιές  Βρύσες  στον δρόμο Πλωμαριου -Μελίντας

 

                                                               Η Μελίντα ..
 Η Μελίντα είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες του Πλωμαρίου. Το καλοκαίρι θα βρείτε ντόπιους και ξένους να απολαμβάνουν την ωραία παραλία, τη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά και το μαγευτικό βράχο δυτικά της παραλίας, απ’ όπου οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να κάνουν μια βουτιά. 

 

 
 
  
 Παναγιά η Κρυφτή  .
 
 
Δυτικά της Μελίντας, σε ένα απόκρημνο ακρογιάλι, βρίσκεται το ξωκκλήσι της "Παναγίας Κρυφτής", κρυμμένο κι αυτό μέσα σε σπηλιά και μοναχικό. Ελιές, τεράστια γκρίζα βράχια, σπηλιές, αγριοπερίστερα, βαθιά θάλασσα, ιαματικά νερά, μια βρύση, μια πρόχειρη αποβάθρα, απομεινάρια από κελιά κι ένα παλιό κτίσμα χαρακτηρίζουν το τοπίο. Οι επισκέπτες ελάχιστοι, ψαράδες κυρίως με τις βάρκες τους και σπάνιοι προσκυνητές.

                      http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6004.html

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου