Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

6η ΛΕΣΒΟΔΙΑΔΡΟΜΗ

 

                             λεσβοδιαδομές- Λεσβοδιαδρομές-  λεσβοδιαδρομές

                                                                        6η  διαδρομή 

            Η 6η  διαδρομή  αρχίζει  από την  Αχλαδερή   συνεχίζει   στο Βασιλικά  στο Λισβόρι 
 ανταμώνει  τον Πολυχνίτο  στη Σκάλα του και στη Νυφίδα  συνεχιζει  για την Βρίσα  και τα Βατερά .

                                                                Κόλπος  Καλλονής ..
                                                                    Αχλαδερή..


Κοντά στο χωριό Βασιλικά και πλησίον της περιοχής Αχλαδερή βρίσκεται βυθισμένη στον κόλπο της Καλλονής η αρχαία Πύρρα. Η Πύρρα καταποντίστηκε, ως λέγεται από σεισμό κατά το έτος 231 π.X. Στον βυθό της θάλασσας φαίνονται λιμενικά έργα, ίχνη ναού κ.α. που ελκύουν την περιέργεια αλλά και το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων

 
                                               ΚΑΤΑΡΑΚΤΕΣ ΠΕΣΣΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ.
Στην όμορφη δασική διαδρομή , που ξεκινάει από το δρόμο Αχλαδερής- Πολιχνίτου, στο χωριό Βασιλικά , στο πευκοδάσος, υπάρχουν οι καταρράκτες της Πέσσας!!


                                     https://www.youtube.com/watch?v=OsXqA5J42Pk
 

                                                       Βασιλικά    Πολιχνίτου


Τα Βασιλικά είναι το πρώτο χωριό Πολιχνίτου που βλέπει κανείς καθώς έρχεται από τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με την παράδοση οφείλουν το όνομά τους είτε επειδή ήταν τόπος εξορίας αυτοκρατόρων στα χρόνια του Βυζαντίου, είτε επειδή υπήρχαν εδώ κτήματα βασιλικών οικογενειών της Κωνσταντινούπολης.

Σε μικρή απόσταση από τα Βασιλικά βρίσκεται το Λισβόρι όπου παράγεται ο γλυκάνισος, αρωματικό φυτό που δίνει τη μυρωδιά στο ούζο της Μυτιλήνης. Ήρεμες παραλίες στην περιοχή είναι η Σκάλα Βασιλικών και το Σκαμιούδι.                                
                                                                             Λισβόρι..Ο οικισμός είναι γεμάτος ζωντάνια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης. Εδώ παράγεται ακόμη η γλυκάνισος, ένα αρωματικό φυτό που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ούζου. 
Το χωριό ιδρύθηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα. Το αρχικό όνομά του ήταν ΛΕΣΒΟΡΙΟΝ όπως αναγράφει στο βιβλίο του ‘’Λεσβιάς’’ ο Σταυράκης Αναγνώστου, παράγει δε το όνομά του από τις λέξεις Λέσβου και ‘Οριον και αναφέρει ότι στην περιοχή αυτή υπήρχαν τα όρια των κτημάτων του Λέσβου.
                      Περισσότερα εδώ...          http://lisvorion.blogspot.gr/p/blog-page_1.html

                                                    Ιαματικά Λουτρά    Πολυχνίτου.                                                                     Πολυχνίτος..

Ο Πολιχνίτος φημίζεται για τις ιαματικές του Θερμοπηγές. H θερμοκρασία τους είναι μεταξύ 67°C και 92 °C Κελσίου (στις λουτρικές εγκαταστάσεις είναι μεταξύ 42°C και 44°C) και θεωρούνται από τις θερμότερες της Ευρώπης. Εκτός από τις χαλαρωτικές ιδιότητες που έχουν, συνιστώνται ιδιαίτερα για χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.
Λίγο πιο έξω από την περιοχή, πηγαίνοντας προς το Λισβόρι, βρίσκονται και τα Ιαματικά Λουτρά του Αγίου Ιωάννη. Η θερμοκρασία τους είναι 69 °C και είναι εμπλουτισμένα με φυσική ραδιοακτινοβολία. Είναι χλωρονατριούχες και έχουν παρόμοια σύνθεση και ενδείξεις με αυτή των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου. Υπάρχουν δύο δεξαμενές, ενώ λειτουργεί και ανακαινισμένος ξενώνας με 20 κρεβάτια και μικρό καφενεδάκι.Γοητευτική κωμόπολη του Πολίχνιτου απέχει 45 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Η περιοχή φημίζεται για τις θερμές ιαματικές της πηγές, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Χαρακτηριστικό του Πολίχνιτου είναι τα πέτρινα σπίτια. Μια βόλτα στον οικισμό θα σας γεμίσει με μοναδικές εικόνες του χθες και του σήμερα του τόπου.
Η περιοχή του Πολίχνιτου κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. στη θέση Χαλικιές, βρέθηκαν τα ερείπια οικισμού που χρονολογείται από την εποχή του χαλκού. Ενώ στη θέση Κουτήρ εντοπίστηκαν τα λείψανα της μεγαλύτερης προϊστορικής πόλης της Λέσβου. Μάλιστα υποθαλάσσιες έρευνες έδειξαν ότι τα ερείπια του προϊστορικού οικισμού φτάνουν ως τον κόλπο της Καλλονής.
Θα κολυμπήσετε στις παραλίες της Νυφίδας και της Σκάλας. Η παραλία Νυφίδα ανήκει στις δημοφιλής πλαζ της Λέσβου, καθώς εδώ πραγματοποιούνται και κολυμβητικοί αγώνες.
                               Περισσότερες  πληροφορίες  εδώ      http://www.mytilene.gr

                                                                       Σκάλα  Πολυχνίτου
                                                               Σκάλα Πολιχνίτου

Η Σκάλα Πολιχνίτου, το επίνειο της κωμόπολης του Πολιχνίτου, είναι ένα σύγχρονο αγκυροβόλιο, ιδανικός τόπος για περίπατο και αφετηρία για εξορμήσεις σε όλο το νησί. Αποτελεί σήμερα σημαντική λιμενική μονάδα στο νησί φτιαγμένη για να δεχτεί μεγάλου εκτοπίσματος πλοία.
Η θέση της, ακριβώς μετά το στόμιο του κόλπου Καλλονής είναι προνομιακή είτε για λόγους εμπορικής σκοπιμότητας είτε για άμεση προσφορά ασφαλούς ελλιμενισμού. Οι ψαράδες της περιοχής με τον αλιευτικό τους  συνεταιρισμό εφοδιάζουν της γύρω περιοχές, αλλά και την Μυτιλήνη και την Αθήνα, με φρέσκο ψάρι, όστρακα, χτένια και τις περίφημες σαρδέλες Καλλονής. Στο λιμάνι υπάρχουν πολλές ψαροταβέρνες όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όλα αυτά χαλαρώνοντας με φόντο το ηλιοβασίλεμα πάνω από τα βουνά της Άγρας.


 

 
                                                                               
                                                                             Νυφίδα                               Νυφίδα..
Παράλιος οικισμός του Πολιχνίτου με 95 μόνιμους κατοίκους (2001). Στην περιοχή “Περιβόλα” της Νυφίδας στην θέση ‘’Χαλακιές’’ έχει εντοπιστεί ο αρχαιότερος οικισμός όλης της Λέσβου, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή του χαλκού και ίσως ακόμη και στο τέλος
της νεολιθικής εποχής. Σήμερα ο οικισμός αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες και είναι χτισμένος επί της παραλίας της Νυφίδας στα ζεστά νερά του κόλπου της Καλλονής. Στον οικισμό λειτουργούν ξενοδοχεία, καφέ/μπαρ και εστιατόρια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

 


                                                                                 Βρίσα                                                           
                                                                             Η Βρίσα

Η Βρίσα με την υπερδισχιλιετή ιστορία της εδώ και κάποιους αιώνες, ύστερα από αναγκαστική περιπλάνηση (ακρωτήρι Αγίου Φωκά, εκβολές του Αλμυροπόταμου κ.λ.π.) κούρνιασε στην κοιλάδα του Χείμαρρου της Λαγκάδας. Ένα μικρό γραφικό χωριό που αντιστέκεται όσο μπορεί στην παραπέρα συρρίκνωσή του ακουμπώντας κατά βάση στα δυναμικά Βατερά. Πετρόκτιστο κατά κύριο λόγο, διαθέτει μερικά μοναδικά κτίσματα από ντόπιο ιγνιμβρίτη που κατεργάστηκε ώρες, μέρες, μήνες η «χτενιά» των «πετράδων», των πελεκητών της πέτρας. Δε λείπουν όμως και τα τμήματα των κτηρίων από ντόπια συμπαγή τούβλα που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες παρήγαγαν τα «καμίνια» (τουβλάδικα) των Βατερών απ’ το μείγμα ντόπιας αργίλου και άμμου. Οι στέγες των σπιτιών στη συντριπτική πλειονότητά τους κεραμοσκεπείς τώρα πια με «ευρωπαϊκά» κεραμίδια εισαγωγής από άλλα εκτός νησιού μέρη που σε μια διαρκή διαδικασία λίγων δεκαετιών αντικατέστησαν τα παλιά ντόπια απ’ τα βατεριανά «καμίνια» . Τα σπίτια ακολουθώντας το νησιωτικό «έθιμο» είναι το ένα κολλημένο με το άλλο αφήνοντας μικρές αυλές είτε μπροστά είτε στο πίσω μέρος τους
 
H Zωοδόχος Πηγή Bρίσας οικοδομήθηκε το 1803, στην ίδια θέση όπου παλαιότερα υπήρχε μικρός ναός, η ίδρυση του οποίου οφειλόταν, κατά την παράδοση, στην διά θαύματος εύρεση εικόνας της Παναγίας, χωρίς δυστυχώς να γνωρίζουμε την περίοδο της πρώτης αυτής ανεγέρσεως.
O ναός ανήκει στο συνήθη τύπο της λεσβιακής τρίκλιτης βασιλικής του 19ου αιώνα, του οποίου φέρει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις κόγχες στο Iερό Bήμα, με ισάριθμες Άγιες Tράπεζες. Tο κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή, το δεξιό στον Άγιο Xαράλαμπο και το αριστερό στον Άγιο Nικόλαο. Πάνω από τις τρεις θύρες του βήματος υπάρχουν οι αντίστοιχες εικόνες.

Tο τέμπλο ανήκει στα αριστουργήματα της λεσβιακής ξυλογλυπτικής. Kατασκευάστηκε το 1815, όπως φαίνεται από τη χαραγμένη χρονολογία στον τρίτο κίονα αριστερά της ...
 
                                                                                 Βατερά
 
        Περισσότερα.      http://www.vatera.gr/index.php/2012-07-06-08-18-10/2012-07-06-08-31-46
 
                                                                                Άγιος Φωκάς
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


 

 
 


 

  
 

 


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου