Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

7η ΛΕΣΒΟΔΙΑΔΡΟΜΗ


                               λεσβοδιαδρομές -   λεσβοδιαδρομές    λεσβοδιαδρομές 

 

     
          Η  7η  διαδρομή  αρχίζει  από  την  Καλλονή   και τη Σκάλα  συνεχίζει  παραλιακά  δίπλα στον Κόλπο  Κάλλονης  οσπου φθάνει  στα Παράκοιλα στην συνέχεια  στο όμορφο ψαροχώρι  Αποθήκα  και καταλήγει  στην Άγρα.
 

Η Καλλονή βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού και κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Η τεράστια πεδιάδα της περιοχής, την οποία διατρέχουν έξι ποταμοί, ευνοεί την καλλιέργεια αμπελιών και περιβολιών. Ανήκει στη δημοτική κοινότητα που αποτελείται από τους οικισμούς Άγρα, Ανεμώτια, Aρίσβη, Δάφια, Kεράμι, Παράκοιλα, Σκαλοχώρι, Φίλια. Αποτελεί επίσης έδρα της Mητρόπολης Mηθύμνης.

 
 
                                                                           Σκάλα Καλλονής..
                                                                    


Στη Σκάλα Καλλονής, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από την κωμόπολη, μπορείς να κολυμπήσεις στα ρηχά και ζεστά νερά της ομώνυμης αμμουδερής παραλίας, η οποία είναι γεμάτη με πολύχρωμα κοχύλια. Επίσης, μπορείς να επισκεφθείς τις παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Τσιχράντας ή τον Καλό Λιμένα, μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Μπορείς να περπατήσεις στο γραφικό λιμάνι, που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα, με τα παραδοσιακά καΐκια και τις βαμμένες με έντονα χρώματα ψαρόβαρκες να συμβάλλουν με την πολύχρωμη νότα τους στη σύνθεση του τοπίου.


 
                                                                            Τα Παράκοιλα..
Άγιος  Νικόλαος
Τα Παράκοιλα είναι ένα από τα πιο γραφικά και παραγωγικά χωριά της Λέσβου και της Ελλάδας. Βρίσκεται στον κόλπο της Καλλονής, 52 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης και σε βουνοπλαγιά με υψόμετρο 50 μ. Προστατευμένη από τους αέρηδες, ανάμεσα στα ποτάμια Ταξιάρχης και Καρδάκης, πήρε το όνομα του από τη θέση του «παρά την κοιλάδα». Βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και θέας με περιβόλια, πορτοκαλεώνες, καταπράσινο ελαιώνα και πεύκα. Στα γύρω βουνά προς τη γειτονική Ανεμώτια ευδοκιμούν σπάνια φυτά, όπως τα μοναδ    στην Ευρώπη ροδόδεντρα (Rhododendron luteum) και η παιωνία. Εκτός από φυσικό κάλλος, το χωριό παρουσιάζει και ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα: πύργο διαστάσεων (7,10x 8,20 m) με γύρω λείψανα αρχαίου οικισμού και μονιδρίου (βουνό Ίσσα, σύνορα Παρακοίλων – Ανεμώτιας) και στα νότια, ίχνη κάστρου. Μεταξύ των Παρακοίλων και της Καλλονής (θέση «Τσόνια») διακρίνονται πελασγικά τείχη. Κοντά στο χωριό υπάρχει δίτοξη γέφυρα που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο. Σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν και στην Aποθήκα (μεταξύ Παρακοίλων και Άγρας), όπου βρίσκεται αρχαίος αναλημματικός τοίχος, ύψους έξι μέτρων περίπου, χτισμένος σύμφωνα με τη λεγόμενη «λεσβία δομή», και στα Mάκαρα, τα οποία πήραν το όνομά τους από το Μακαρέα, τον πρώτο οικιστή της Λέσβου κατά την αρχαιότητα. Κύρια ενασχόληση των κατοίκων του χωριού (ανέρχονται σε 926) είναι η ελαιοκομία και η προβατοτροφία. Παλαιότερα ήταν φημισμένη η βιοτεχνία νημάτων και η παραγωγή φλοκάτων, κουβερτών και κιλιμιών. Επίνειο του χωριού είναι ένα γραφικό ψαρολίμανο με όμορφη παραλία, περίπου 1 km νότια.                                                                 Παλιό   γεφύρι στα  Παράκοιλα ..                                                                               Αποθήκα..


Αποθήκες (Αποθήκα) Λέσβου
Μια μικρή αλλά πολύ γραφική
ψαράδική περιοχή κοντά στην είσοδο
του Κόλπου της Καλλονής που και
αυτή με την απλότητα και την
αυθεντικότητα της, είναι σε θέση να
απογειώσει τον επισκέπτη . Εδώ θα
βρείτε πολύ παλιά καφενεδάκια, με
αποκλειστικά ντόπιους μεζέδες..........

Στην Αποθήκα, 4 χλμ. ΒΑ από τα Μάκαρα, βρίσκονται τα ε­ρείπια ενός μνημειακού συγκροτήματος οικοδομημάτων. Ο τοί­χος του αναλήμματος που στηρίζει το πλάτωμα, πάνω στο οποίο βρισκόταν χτισμένο, είναι τόσο περίτεχνος ώστε οι βοσκοί και οι κάτοικοι της περιοχής τον ονομάζουν «καλόχτιστο» ή «ροδότοιχο». Λείψανα αρχαϊκής δεξαμενής, όστρακα αγγείων, κε­ραμίδια, ερείπια τοίχων είναι διάσπαρτα παντού στην περιοχή, σαφή σημάδια ενός πολιτισμού που ξεκινά από τα μυθικά χρό­νια και φθάνει μέχρις εμάς..
                                                                             Άγρα ..Η Άγρα είναι ένα όμορφο χωριό που συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Τη καταπράσινη φύση με το γαλάζιο του Αιγαίου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου της Καλλονής και είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα λόφο.
Η περιοχή φημίζεται για την παραγωγή της σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα δοκιμάσετε στα ταβερνάκια του χωριού μαζί με τις υπόλοιπες παραδοσιακές συνταγές.
Το χωριό Άγρα έχει να επιδείξει και αξιόλογα μνημεία. Στις θέσεις Μάκαρα, Περάντος και στον όρμο Αποθήκα, θα δείτε τα λείψανα από τα πελασγικά τείχη. Η περιοχή του όρμου Αποθήκας ξεχωρίζει και για τη φυσική της ομορφιά. Ακριβώς απέναντι από τον όρμο βρίσκεται η νησίδα Γαρμπιάς που αποτελεί ένα σημαντικό ψαρότοπο.
 

 
  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου