Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

8η ΛΕΣΒΟΔΙΑΔΡΟΜΗ


                              λεσβοδιαδρομές -λεσβοδιαδρομές- λεσβοδιαδρομές  


   Η 8η  διαδρομή  αρχίζει από το  Σκαλοχώρι   φθάνει στη Βατούσα   αφού   επισκεφθεί  τη Μονή  της   Περιβολής   και τον   Γαβαθά   συναντάει   την Άντισσα . Στη  συνέχεια ανεβαίνει  στο Μοναστήρι   του  Υψηλού  και μετα  κατηφορίζει για το  Σίγρι  όπου θα επισκεφθεί  το  απολιθωμένο  δάσος  και έπειτα     το μουσείο    φυσικής  ιστορίας  αφού  περιηγηθεί  στο Σίγρι  συνεχίχει  για το  Μεσότοπο -  Ταβάρι - Χρουσός -Ποδαρα;  .

 

 
 

 

 
                                                                Σκαλοχώρι..

Παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, λιθόστρωτους δρόμους και θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Εδώ εδρεύει γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα και ζυμαρικά. Επίνειο του Σκαλοχωρίου είναι το Καλό Λιμάνι, γραφικό φυσικό λιμανάκι με λίγα σπίτια.
Το Σκαλοχώρι έχει 600 περίπου κατοίκους και απέχει 58 χλμ. από την τη Μυτιλήνη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ παλαιότερα ασχολούνταν και με τη συλλογή βελανιδιών, την καπνοκαλλιέργεια και τη γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά).
Οι οικονομικές αυτές ενασχολήσεις σε σχέση με τη γεωμορφολογία του εδάφους (μεγάλες κλίσεις, πέτρινοι όγκοι, λιγοστό χώμα, έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες) ανάγκασαν τους ανθρώπους της, για να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν κυρίως με την πέτρα πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλους, εκκλησιές, γεφύρια, στέρνες, γκιόλια, πεζούλες, σέτια, ντουβάρια και άλλα πολλά κατασκευάσματα που διαμορφώνουν και πλάθουν την χαρακτηριστική παραδοσιακή όψη του χωριού.
Μπαίνοντας στο χωριό το πρώτο που θα συναντήσεται και θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του είναι το Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1929 - 1932, αλλά και των σπιτιών που χτίστηκαν από πετράδες με μεράκι και σεβασμό στο χώρο.
Εντυπωσιακός είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που στο εσωτερικό του διάκοσμο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικός θρόνος που κατασκευάστηκαν το 1757.
Μπείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του, ενώ η κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο, είναι ιδανική για να ξεκουραστείτε μετά την βόλτα σας.

         http://antissa.chantzis.gr/index.php/template/gia-ti-lesvo/item/242-to-skaloxori-lesvo

 


                                                                              Βατούσα..
Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού, 67 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης, σε υψόμετρο 300 μ. Είναι ένας από τους πέντε κηρυγμένους από το υπουργείο Πολιτισμού παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου. Η ονομασία Βατούσα, προέρχεται κατά μί
α εκδοχή από το επίθετο "βατόεσσα" που σημαίνει περιοχή όπου αφθονούν οι βάτοι. Κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από τη σύνθεση του επιθέτου "βατός" και της μετοχής "ούσα" που δίνει το όνομα Βατούσα. Πρόκειται για ένα χωριό με παραδοσιακούς λιθόστρωτους δρόμους, λιθόκτιστα σπίτια με κεραμοσκεπή και μεγάλα αρχοντικά σπίτια με θαυμάσια αρχιτεκτονική 


 
                                                                  Μονή Περιβολής
  
Η Μονή Περιβολής βρίσκεται σε μια παράκαμψη του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Άντισσας, λίγο πριν την Άντισσα στην όχθη του ποταμού Βούλγαρη. Πρόκειται για γυναικεία μονή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, η οποία ερημώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν (τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα), αποτελούσε εξάρτημα της ανδρικής μονής των Ταξιαρχών Κρεοκώπου, που βρίσκεται σε απόσταση μίας περίπου ώρας απ' αυτήν, στην κορυφή του βουνού Χάλακας. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στον τύπο της ξυλόστεγης βασιλικής, μικρών διαστάσεων με αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα.

 
 
 
 Γαβαθάς ..
 
 

Ο Γαβαθάς είναι ένας ήσυχος, φιλόξενος προορισμός κατάλληλος για οικογένειες, για παραθεριστές που ζητούν ησυχία, αλλά και κάθε είδους επισκέπτες. Η γαλήνη και η ομορφιά του τοπίου κάνουν το Γαβαθά έναν ελκυστικό προορισμό και ορμητήριο για εξερεύνηση του υπόλοιπου νησιού της Λέσβου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου. 

       Άντισσα..

 


                                                       Η    πλατεία  της Άντισσας..
                                                                                        
 

 

 


Η Άντισσα είναι ημιορεινός οικισμός [280 μ. υψόμετρο] της δυτικής Λέσβου αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του νέου Δήμου Λέσβου. Ο πληθυσμός του χωριού που κάποτε ήταν αρκετά μεγάλος, τώρα ανέρχεται σύμφωνα με την απογραφή του 2011 σε μόνο 673 κατ.
Βρίσκεται σε απόσταση 76 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης πάνω σε μια ηφαιστειογενή πλαγιά που έχει θέα βόρεια προς το πέλαγος και την Μικρασιατική χερσόνησο της Τροίας. Η Άντισσα διαθέτει και Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί όλα τα γύρω χωριά του δήμου και την Ερεσό και από πλευράς μαθητικής εκπαίδευσης διαθέτει Δημοτικό, Γυμνάσιο αλλά και το Ενιαίο Λύκειο Άντισσας.

Στην περιοχή του χωριού υπάρχει και η ιαματική πηγή Τελώνια, εξ' ου και η παλαιά ονομασία του χωριού. Στα 4 με 5 χλμ. βορειοανατολικά, στον δρόμο προς Μυτιλήνη, δίπλα στον ποταμό Βούλγαρη, βρίσκεται η μονή Περιβολής. Πιο βόρεια, στις ακτές ανατολικά του Γαββαθά και του κάμπου της Άντισσας, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Άντισσας, μιας αρκετά σημαντικής πόλης του νησιού κατά την αρχαιότητα.

Ιστορικά το χωριό συνδέεται με τον Ορφέα, καθώς σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην αρχαία Άντισσα ξεβράστηκε απ' την θάλασσα η λύρα του.[1]. Από την Άντισσα καταγόταν ο ολυμπιονίκης Αρίστανδρος του 2ου αιώνα π.Χ. σε αγώνισμα δρόμου]                                                                         Αρχαία Άντισσα..

Η Αρχαία Άντισσα βρίσκετε στο ακρωτήρι του Οβριόκαστρου, καθ ώς και η τοποθεσία «Καλός Λιμένας» ή «Τσαμούρ λιμάνι», που είναι μια μικρή τουριστική σκάλα με μακρόχρονη ιστορία όπως μαρτυρούν τα ερείπια από την αρχαιότητα.
Η αρχαία Άντισσα, η αρχαία Κώμη των Αντισσαίων, υπήρξε η μητρόπολη όλης της επικράτειας, μια από τις έξι πόλεις της Λέσβου, χτισμένη στο ακρωτήριο Παλαιόκαστρο. Σήμερα διασώζονται τμήματα του αρχαίου τείχους, που έζωνε την πόλη περιμετρικά του λόφου, ενώ στο κέντρο εικάζεται ότι ήταν χτισμένη η ακρόπολη. Η Αρχαία Άντισσα κατείχε, μαζί με την γειτονική Ερεσό, το δυτικό νησί. Οι δύο πόλεις μαζί ακολουθούσαν σχεδόν πάντοτε τους ελιγμούς της κραταιάς συμμάχου τους, της Μυτιλήνης. Η καταστροφή της πόλης της Αρχαίας Άντισσας χρονολογείται στο 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι εκδικήθηκαν τους Αντισσαίους γιατί πρόσφεραν καταφύγιο στον εχθρό τους, τον Βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα.
 
                                                Το μοναστήρι του Υψηλού ..

 

 
Το μοναστήρι του Υψηλού απέχει από την Ερεσό γύρω στα 15km. Στέκεται επιβλητικό και αγέρωχο επάνω στην υψηλότερη κορυφή που σχηματίζει η οροσειρά του Ορδύμνου, σε ύψος 511m από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πόρτα της μονής παραμένει κλειστή από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Iδρύθηκε πριν από το 800μ.Χ. από τον ¨Όσιο Θεοφάνη της Σιγριανής, και είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Λέσβου . Από επιγραφή που βρέθηκε, η εκκλησία της μονής χτίστηκε το 1101. Από πατριαρχικό γράμμα του 1331 προκύπτει ότι η μονή είναι βυζαντινή. Το 1462 λεηλατήθηκε απ' τους Τούρκους. Άλλες επιδρομές στο μοναστήρι έγιναν το 1821 και το 1851. Τούρκοι άρπαξαν σημαντικό μέρος από τα βαρύτιμά του κειμήλια. Το 1967 καταστράφηκε από φωτιά το μεγαλύτερο μέρος της Δ. και της Β. πλευράς του μαζί με το καθολικό του ναού. Η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε με δαπάνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με την φροντίδα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, το 1971.

Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη το Θεολόγο, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 8 Μαΐου.                                             Το Απολιθωμένο Δάσος

 

 

Το Απολιθωμένο Δάσος
         Ένα παράθυρο στην γεωλογική ιστορία του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. 

 
 
Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περικλείεται από τους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο. Μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Μόλυβος, Πολιχνίτος, Πλωμάρι και Άκρασι.Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ακολουθήθηκε από τη δημιουργία υδροθερμικών διαλυμάτων, πλούσιων σε διοξείδιο του πυριτίου (SiO2). Τα διαλύματα αυτά εμπότισαν τη σποδό που είχε καλύψει τους κορμούς των δένδρων, σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους, καθώς η οργανική ύλη των κορμών σταδιακά αντικαταστάθηκε από το διοξείδιο του πυριτίου. Η διαγένεση, όπως ονομάζεται αυτή η διαδικασία, έγινε υπό σχεδόν ιδανικές συνθήκες. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κορμών, όπως οι ετήσιοι δακτύλιοι, οι ανωμαλίες του εξωτερικού φλοιού κτλ. είναι διατηρημένα σε άριστη κατάσταση .  Έχει υποδειχθεί ως προστατευμένο φυσικό μνημείο. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985, σύμφωνα με το ΦΕΚ 160/Α/1985.[1] Το 1987 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές στο Πάρκο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το πρώτο πάρκο που δημιουργήθηκε, ενώ από το 1997 πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι και έχει ως σκοπό την μελέτη, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Από το 2000, το Μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Υπάρχουν άλλες πέντε προστατευόμενες εκτάσεις, το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Σιγρίου, το πάρκο Νησιώπης και το πάρκο Χαμανδρούλα. Το 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση, η περιοχή του προστατευόμενου γεωπάρκου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου  Ο επισκέπτης του απολιθωμένου δάσους μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο, καθώς και τα διαφορετικά πάρκα στα οποία απαντώνται διάφορες συγκεντρώσεις απολιθωμένων κορμών. Τα πάρκα αυτά είναι το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, το
.
                                   Για  περισσότερα         ttp://www.petrifiedforest.gr/
 
              
 
 
 
 
 

 
 

 


                 Για  περισσότερα εδώ ..      http://www.lesvosmuseum.gr/site/home/ws.csp
 

 


 

 
 
 
 
                                                                              Σίγρι..

 

 
 
 
 Το Σίγρι αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Λέσβου, μιας και προστατεύεται από το νησάκι Νησιώπη που βρίσκεται μπροστά του. Είναι ένας οικισμός με πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια. Επισκεφτείτε το κάστρο του, το οποίο χτίστηκε το 1757 και χαρακτηρίζεται από το αραβικό τόξο που έχει πάνω από την πύλη με κόκκινες και λευκές πέτρες.


Γύρω από το χωριό θα βρείτε όμορφες αμμουδερές ακρογιαλιές, με πρώτη και καλύτερη την Παναγιά τη Φανερωμένη. Το Σίγρι αποτελεί ιδανικό τόπο για ήρεμες, οικογενειακές διακοπές κοντά στη φύση και τη θάλασσα. Αν είστε λάτρης του surf θα βρείτε πολλούς ανεμοδαρμένους όρμους για να ευχαριστηθείτε το σπορ, ενώ αποτελεί γνωστό ψαρότοπο και ενδείκνυται για ψαροντούφεκο αλλά και για φρέσκο ψάρι σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια του. Το νησάκι Νησιώπη με τον φάρο και τους απολιθωμένους κορμούς είναι ένα από τα πιο ονομαστά αξιοθέατα. Μπορείτε να την επισκεφθείτε με κάποιο από τα καραβάκια που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια.

Αλλά ο κύριος λόγος που αυτός ο μικρός οικισμός είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο είναι το απολιθωμένο δάσος, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Επισκεφτείτε το πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται εντός του οικισμού.
  
                                     Πηγή                    http://www.lesvosgreece.gr/el/sigri 

                                                      Ιερά  Μονή  Πιθαρίου ..

Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ερεσού είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή Πιθαρίου ή "Πιθάρι", ονομασία που οφείλεται στη γεωμορφία της περιοχής, στην οποία βρίσκεται. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ερεσό, μέσα σε φαράγγι γεμάτο βαλανιδιές και πλατάνια.Οι απόψεις διίστανται, κάποιοι θέλουν τη Μονή βυζαντινό Μοναστήρι που ανασυστάθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ άλλοι τοποθετούν την ίδρυσή της στο 16ο αιώνα. Από οθωμανικό κατάστιχο διαπιστώνουμε ότι το 1548 λειτουργούσε. Το 1931 επήλθε η συγχώνευσή του με τη γειτονική Μονή Υψηλού, όπου μεταφέρθηκε και τμήμα του αρχείου του μοναστηριού. Μετά από κάποια χρόνια άρχισε να λειτουργεί ως εκκλησιαστικό σωφρονιστήριο, αυτή του η λειτουργία διακόπηκε κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής του νησιού κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα η Μονή Πιθαρίου αναστήθηκε και λειτουργεί με αδελφότητα δύο μοναχών.
Το καθολικό της είναι μονόχωρος ναός, ο οποίος πρόσφατα ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον Λάζαρο Zήκο. Εκατέρωθεν του καθολικού υπάρχουν δύο παρεκκλήσια, εκ των οποίων το βόρειο είναι αφιερωμένο στους Mικρασιάτες αγίους, ενώ το νότιο σε όλους τους διαλάμψαντες αγίους της Λέσβου


 
                                                     

 

 

  


   Ερεσός .     Ερεσός .

Ερεσός ή Ερεσσός (1.581 κάτοικοι) αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.) τού νέου Δήμου Λέσβου· πιο πριν αποτελούσε την έδρα τού Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, πρώην Δήμου Ερεσού από το 1948. Είναι μία από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις της Λέσβου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, ανάμεσα σε δύο υψώματα με το όνομα Τρούλος και Λεμπόρ και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Συνορεύει δυτικά με το χωριό Σίγρι, ανατολικά με το χωριό Μεσότοπος, από τα βόρεια με την κωμόπολη Άντισσα και από τα νότια με την θάλασσα.

Η πλούσια βλάστηση, το ηφαιστειακό τοπίο, ο γραφικός οικισμός με τα όμορφα σπίτια και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, την καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση.                                                                

 
 
 
 

 


                                               Σκάλα Ερεσού ή Γυαλός


Η Σκάλα Ερεσού ή Γυαλός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά μέρη της Λέσβου. Βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το χωριό της Ερεσού και ενώνεται με αυτό μέσω του κεντρικού καταπράσινου δρόμου με τις μουριές, τα πλατάνια και τις συκιές που διασχίζει τον πανέμορφο κάμπο της Ερεσού Η οργανωμένη παραλία της εκτείνεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου και έχει κερδίσει επανειλημμένα το ευρωπαϊκό βραβείο της Γαλάζιας Σημαίας.
Στην αριστερή πλευρά ΝΑ βρίσκεται ο πευκόφυτος λόφος Μαστός (Οχυρό-Βίγλα) όπου βρισκόταν η Αρχαία Ακρόπολη, το μικρό λιμάνι με το εκκλησάκι της Παναγιούδας, στο κέντρο έχει αναπτυχθεί ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, εστιατόρια και καφετέριες με ξύλινες εξέδρες στην άμμο, δεξιά Δ βρίσκεται το "Αφεντέλη" και στον βράχο ψηλά το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται ο Ψαροποταμός όπως ονομάζεται η εκβολή του χείμαρρου Χαλάντρα. Σημαντικοί συνοικισμοί της Σκάλας είναι τα Χλιαρά, Ψήνια, Κάμπος, Μονοχλάδια, Καπασσούλες, Σκορδαλός, Τρία Βουνάρια κ.α.
 

 

 


 
 
 
 
 

 

                                                                     Προς  Μεσότοπο

                                                                           Μαλιοντα 

  

                             Μεσότοπος..

Όσοι είναι λάτρεις της παράδοσης, αλλά και όσοι έχουν λησμονήσει τι σημαίνει φιλοξενία και ζεστασιά, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την απόμερη τούτη γωνιά της γης.Ο Μεσότοπος βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο της Λέσβου και απέχει 78χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της, τη Μυτιλήνη και έχει 1050 κατοίκους, που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Κυρίως με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως αγροτουρισμό, οικοτουρισμό και συνεδριακό τουρισμόΟ Μεσότοπος στην εμφάνιση του ίσως να μη διαφέρει από ένα συνηθισμένο ελληνικό χωριό. Τη διαφορά θα τη νιώσεις στην πρώτη επαφή με το ανθρώπινο στοιχείο.Άνθρωποι χαμογελαστοί, ζεστοί, φιλικοί και δραστήριοι, που διαφυλάττουν τις αρχές και τις παραδόσεις και τις προσφέρουν στους μεταγενέστερους, με την ίδια ευλάβεια, που το έκαναν και οι πρόγονοί τους. Η πλούσια πολιτιστική δράση των Συλλόγων και το καρναβάλι, που αναβιώνει κάθε χρόνο με σαφή στοιχεία από διονυσιακές τελετές, έχουν κάνει το χωριό γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Περιτριγυρισμένο από πλούσιο ορεινό τοπίο με πλήθος μονοπατιών και αρχαιολογικών θέσεων, στολισμένο με τρεις παρθένες παραλίες, το χωριό προσφέρεται για ήρεμες διακοπές, για χαλάρωση, για όσους αποζητούν μια απόδραση από το σύγχρονο πολύβουο τρόπο ζωής για να ζήσουν σε άλλους ρυθμούς, πιο απλούς, πιο ανθρώπινους, κοντά στη φύση.

                                                             Πηγή  ..          http://www.mesotoposwomen.com/

 

 

                                                              Ταβάρι..

                         https://www.youtube.com/watch?v=rSU4MF5pUK8

 
 
    

Επίνειο του Μεσότοπου είναι το Ταβάρι, παραθαλάσσιος οικισμός με όμορφη παραλία και λιμανάκι, όπου δένουν βάρκες και καΐκια. Κοντά στο Ταβάρι βρίσκονται ο Χρούσος, παραθεριστικός οικισμός με μαγευτική αμμουδιά, και η παραλία Ποδαράς.

 
 
 


                                    https://www.youtube.com/watch?v=BV9BvwVKBa0

 

 
 
                                 
 
 
 
 
 
 

 


  


 
 

  


 
  


                           


 

 


 
                                                        

 

  


 


    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 
  


 

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 


 

 

 

 

 
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου