Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Στρατής Ταμβακέρας
 

Ο Λεσβολάτρης ζωγράφος


Σκοπός της στήλης αυτής είναι να παρουσιάζει τους καλλιτέχνες πάσης φύσεως που άγουν την καταγωγή τους από τη Γέρα. Για να τους γνωρίσουν όλοι, οι Γεραγώτες και μη, που διαβάζουν την εφημερίδα μας. θα είναι βασικά βιογραφικά στοιχεία των καλλιτεχνών μας. Εδώ θα κάνω μια εξαίρεση και να μου τη συγχωρέσετε.
Επισκέφθηκα το ζωγράφο στο σπίτι του - εργαστήριο. Μαγεύτηκα! Η ζωγραφική του είναι ένας ύμνος για το νησί μας. Τα χρώματα του, οι γραμμές του, αποδίδουν άψογα τις ομορφιές της Λέσβου.
Τα τοπία του είναι ζωντανά, δημιουργούν συναισθήματα, συγκινήσεις νοσταλγία. Σε ταξιδεύουν.
Τρεις ώρες στο εργαστήριο του έβλεπα, ταξίδευα, άκουγα και μύριζα Λέσβο. Έχει ζωγραφίσει όλη την Ελλάδα ο Ταμβακέρας. Εξίσου όμορφα. Αλλά με τη Λέσβο έχει πάθος, έρωτα. Πιστεύω να δεχθεί τον χαρακτηρισμό του άρθρου.
                                                                          

untitled
      ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΜΒΑΚΕΡΑΣ γεννήθηκε στον Παπάδο Μυτιλήνης το 1932. Από μικρός ασχολήθηκε με την ζωγραφική, η οποία τον τραβούσε ιδιαίτερα. Στο Γυμνάσιο είχε την τύχη να είναι ιδιαίτερος μαθητής του Στρατή Γαβαλά και αργότερα του Στρατή Αξιώτη. Το 1952 έκανε μια έκθεση με 30 ακουαρέλες, προκειμένου να δελεάσει τον πατέρα του να πάει στην Σχολή Καλών Τεχνών, και πουλήθηκαν όλες.
Το 1957 όταν απολύθηκε από στρατιώτης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργαζόμενος ως υπάλληλος, αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζοντας, και μελετώντας τους μεγάλους ζωγράφους. Τις διακοπές του τις περνούσε στη Μυτιλήνη και με ένα μπλοκ γυρνούσε κάθε μέρα και ζωγράφιζε ελαιώνες, καλντερίμια, παλιά σπίτια με σαχνιζί κ.λπ. Ο Κόλπος της Γέρας και τα χωριά της, το Πλωμάρι, Αγιάσος, Μόλυβος, Πολυχνίτος, Μπαλτζίκι, θερμή και μέσα η Μυτιλήνη, και κάθε γωνιά του νησιού, αποτελούσαν τις βασικές πηγές της δουλειάς του.
Το 1977 κάνει την πρώτη του ατομική Έκθεση στην Αθήνα με λάδια και ακουαρέλες. Πωλήθηκαν όχι μόνον τα 48 τεμάχια, που είχε εκθέσει, αλλά πήρε και 9 παραγγελίες. Ακολουθούν νέες ατομικές στην Αθήνα το 1978, το 1979, το 1980, το 1982, το 1984 και 1986. Το καλοκαίρι του 1980 στη Μυτιλήνη, το 1981 στη Θεσσαλονίκη και 1993 στη Μυτιλήνη. Φιλοτέχνησε κατόπιν παραγγελίας, πάνω από 20 ελαιογραφίες για το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Τον Σεπτέμβριο του 1992 μία συλλογή από 40 ελαιογραφίες του Ταμβακέρα, αντιγραφές από την επιτυρίδα του Απομαχικού Εμπορικού Ναυτικού (κατόπιν παραγγελίας) με παλαιά Υδραίικα, Χιακά και Γαλαξειδιώτικα καράβια, ταξίδευσε στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκε.
tabakieras_X2DSC_0557 Το 1991 επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με άλλον έναν ζωγράφο στην Ιταλία και στην οποία(έλαβαν μέρος 33 καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη (2 από κάθε χώρα της ΕΟΚ). Το βραβείο εδόθη στον Στρατή Ταμβακέρα, ενώ η διοργανώτρια Σχολή Καλών Τεχνών του Βari προκειμένου να τιμήσει τον καλλιτέχνη, του αγόρασε τρεις πολύ μεγάλες ακουαρέλες, ενώ παράλληλα πούλησε και σε ιδιώτες καθώς και στο Δημαρχείο της Μοlfetta. Ομαδικές: το 1992 στην Θεσσαλονίκη, το 1994 στην Αθήνα (με βραβείο και μετάλλιο), το 1991 Πανευρωπαϊκή Χωρών της ΕΟΚ που προαναφέραμε.
Άλλες ατομικές εκθέσεις:
20/5 έως 306/1996 Αθήνα, Φιλελλήνων 9, 22/7 έως 4/8/1996 Μυτιλήνη, Φουαγιέ Δημοτικού θεάτρου.
Επίσης, φιλοτέχνησε αφίσες λαογραφικού περιεχομένου για διάφορες εκδηλώσεις.
Έργα του Ταμβακέρα ευρίσκονται: Στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, στην Πινακοθήκη της Χίου, στην Πινακοθήκη της Μυτιλήνης, στην Ιταλία Morf και Μorfetta, στην Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, σε Γκαλερί των Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Λάρισας πωλούνται έργα του, ενώ στην Αθήνα ζει και εργάζεται στην Αδμήτου 47 (Πλατεία Αττικής). Τηλ. 86.10.834 όπου είναι το Εργαστήρι του και μόνιμη Έκθεση του.
Πάρα πολλές κριτικές, δημοσιεύσεις εφημερίδων και περιοδικών, αποτελούν στοιχεία της αξιοσημείωτης δουλειάς του, και κοσμούν το αρχείο του Καλλιτέχνη.
Πηγή έμπνευσης το περιβάλλον της Γέρας
Ο Στρατής Αναστασέλης εντυπωσιασμένος από το έργο του Στρατή Ταμβακέρα σημειώνει:
«Αυτή η Γέρα, η βλογημένη μάνα της τέχνης, μάνα του Γαβαλά και του Στρατή και του Αξιώτη, μάνα του Ταμπακέρα. Αυτός ο κόλπος που ξελογιάζει τους ανθρώπους, τους χαρισματικούς Λεσβίους, θαρρώ πως τους ποτίζει τ'αθάνατο νερό της τέχνης - και πλουμίζουν τη ζωή μας με αθάνατα έργα

Τι να πρωτοθαυμάζω απ' την πλειάδα των έργων σου Στρατή Ταμπακέρα! Γεια στα χέρια που χαρίζουν τη θεία ευδαιμονία στους ανθρώπους.»

Βασίλης Πανταζής

ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΓΕΡΑ»
Απρίλιος Ιούνιος 1998


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
                                  
                                   Καστελοριζο
                         Από την συλλογή  της  κ. Μαριον Κοντουζογλου.       ευχαριστω !!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
                   Τα 3  παραπάνω  έργα του  Στρ. Ταμβακέρα  είναι από τη συλλογή του Γιώργου Τρευλακη
           Τα 3 παραπάνω  έργα του  Στρ. Ταμβακέρα  είναι από τη συλλογή του Θεόφρ. Τσακίρη .         Οι παραπάνω 4   πίνακες  του  Στρ. Ταμβακέρα  είναι από τη  συλλογή της Δήμητρας    Βαβαράπη
29-265-LargeImage

Έργα  του Στρατή  Ταμβακέρα   Είναι πολύ λίγα   θα θελα εάν έχει  στην κατοχή  του  κάποιος  φίλος θα μπορούσε  να μου το  στείλει  ... strazan@yahoo.gr


     
 
 

 

 
 

 

 

 
 
 

1 σχόλιο:

  1. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙΟΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΛ.6976508540 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΑΜΒΑΚΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή