Ο Λεσβολάτρης ζωγράφος
Σκοπός της στήλης αυτής είναι να παρουσιάζει τους καλλιτέχνες πάσης φύσεως που άγουν την καταγωγή τους από τη Γέρα. Για να τους γνωρίσουν όλοι, οι Γεραγώτες και μη, που διαβάζουν την εφημερίδα μας. θα είναι βασικά βιογραφικά στοιχεία των καλλιτεχνών μας. Εδώ θα κάνω μια εξαίρεση και να μου τη συγχωρέσετε.
Επισκέφθηκα το ζωγράφο στο σπίτι του - εργαστήριο. Μαγεύτηκα! Η ζωγραφική του είναι ένας ύμνος για το νησί μας. Τα χρώματα του, οι γραμμές του, αποδίδουν άψογα τις ομορφιές της Λέσβου.
Τα τοπία του είναι ζωντανά, δημιουργούν συναισθήματα, συγκινήσεις νοσταλγία. Σε ταξιδεύουν.
Τρεις ώρες στο εργαστήριο του έβλεπα, ταξίδευα, άκουγα και μύριζα Λέσβο. Έχει ζωγραφίσει όλη την Ελλάδα ο Ταμβακέρας. Εξίσου όμορφα. Αλλά με τη Λέσβο έχει πάθος, έρωτα. Πιστεύω να δεχθεί τον χαρακτηρισμό του άρθρου.
Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΑΜΒΑΚΕΡΑΣ γεννήθηκε στον Παπάδο Μυτιλήνης το 1932. Από μικρός ασχολήθηκε με την ζωγραφική, η οποία τον τραβούσε ιδιαίτερα. Στο Γυμνάσιο είχε την τύχη να είναι ιδιαίτερος μαθητής του Στρατή Γαβαλά και αργότερα του Στρατή Αξιώτη. Το 1952 έκανε μια έκθεση με 30 ακουαρέλες, προκειμένου να δελεάσει τον πατέρα του να πάει στην Σχολή Καλών Τεχνών, και πουλήθηκαν όλες.
Το 1957 όταν απολύθηκε από στρατιώτης, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργαζόμενος ως υπάλληλος, αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζοντας, και μελετώντας τους μεγάλους ζωγράφους. Τις διακοπές του τις περνούσε στη Μυτιλήνη και με ένα μπλοκ γυρνούσε κάθε μέρα και ζωγράφιζε ελαιώνες, καλντερίμια, παλιά σπίτια με σαχνιζί κ.λπ. Ο Κόλπος της Γέρας και τα χωριά της, το Πλωμάρι, Αγιάσος, Μόλυβος, Πολυχνίτος, Μπαλτζίκι, θερμή και μέσα η Μυτιλήνη, και κάθε γωνιά του νησιού, αποτελούσαν τις βασικές πηγές της δουλειάς του.
Το 1977 κάνει την πρώτη του ατομική Έκθεση στην Αθήνα με λάδια και ακουαρέλες. Πωλήθηκαν όχι μόνον τα 48 τεμάχια, που είχε εκθέσει, αλλά πήρε και 9 παραγγελίες. Ακολουθούν νέες ατομικές στην Αθήνα το 1978, το 1979, το 1980, το 1982, το 1984 και 1986. Το καλοκαίρι του 1980 στη Μυτιλήνη, το 1981 στη Θεσσαλονίκη και 1993 στη Μυτιλήνη. Φιλοτέχνησε κατόπιν παραγγελίας, πάνω από 20 ελαιογραφίες για το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Τον Σεπτέμβριο του 1992 μία συλλογή από 40 ελαιογραφίες του Ταμβακέρα, αντιγραφές από την επιτυρίδα του Απομαχικού Εμπορικού Ναυτικού (κατόπιν παραγγελίας) με παλαιά Υδραίικα, Χιακά και Γαλαξειδιώτικα καράβια, ταξίδευσε στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσιάστηκε. Το 1991 επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με άλλον έναν ζωγράφο στην Ιταλία και στην οποία(έλαβαν μέρος 33 καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη (2 από κάθε χώρα της ΕΟΚ). Το βραβείο εδόθη στον Στρατή Ταμβακέρα, ενώ η διοργανώτρια Σχολή Καλών Τεχνών του Βari προκειμένου να τιμήσει τον καλλιτέχνη, του αγόρασε τρεις πολύ μεγάλες ακουαρέλες, ενώ παράλληλα πούλησε και σε ιδιώτες καθώς και στο Δημαρχείο της Μοlfetta. Ομαδικές: το 1992 στην Θεσσαλονίκη, το 1994 στην Αθήνα (με βραβείο και μετάλλιο), το 1991 Πανευρωπαϊκή Χωρών της ΕΟΚ που προαναφέραμε.
Άλλες ατομικές εκθέσεις:
20/5 έως 306/1996 Αθήνα, Φιλελλήνων 9, 22/7 έως 4/8/1996 Μυτιλήνη, Φουαγιέ Δημοτικού θεάτρου.
Επίσης, φιλοτέχνησε αφίσες λαογραφικού περιεχομένου για διάφορες εκδηλώσεις.
Έργα του Ταμβακέρα ευρίσκονται: Στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, στην Πινακοθήκη της Χίου, στην Πινακοθήκη της Μυτιλήνης, στην Ιταλία Morf και Μorfetta, στην Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, σε Γκαλερί των Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Λάρισας πωλούνται έργα του, ενώ στην Αθήνα ζει και εργάζεται στην Αδμήτου 47 (Πλατεία Αττικής). Τηλ. 86.10.834 όπου είναι το Εργαστήρι του και μόνιμη Έκθεση του.
Πάρα πολλές κριτικές, δημοσιεύσεις εφημερίδων και περιοδικών, αποτελούν στοιχεία της αξιοσημείωτης δουλειάς του, και κοσμούν το αρχείο του Καλλιτέχνη.
Πηγή έμπνευσης το περιβάλλον της Γέρας
Ο Στρατής Αναστασέλης εντυπωσιασμένος από το έργο του Στρατή Ταμβακέρα σημειώνει:
«Αυτή η Γέρα, η βλογημένη μάνα της τέχνης, μάνα του Γαβαλά και του Στρατή και του Αξιώτη, μάνα του Ταμπακέρα. Αυτός ο κόλπος που ξελογιάζει τους ανθρώπους, τους χαρισματικούς Λεσβίους, θαρρώ πως τους ποτίζει τ'αθάνατο νερό της τέχνης - και πλουμίζουν τη ζωή μας με αθάνατα έργα
Τι να πρωτοθαυμάζω απ' την πλειάδα των έργων σου Στρατή Ταμπακέρα! Γεια στα χέρια που χαρίζουν τη θεία ευδαιμονία στους ανθρώπους.»
Βασίλης Πανταζής
ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ «ΓΕΡΑ»Απρίλιος Ιούνιος 1998
Καστελοριζο
Από την συλλογή της κ. Μαριον Κοντουζογλου. ευχαριστω !!
Τα 3 παραπάνω έργα του Στρ. Ταμβακέρα είναι από τη συλλογή του Γιώργου Τρευλακη
Τα 3 παραπάνω έργα του Στρ. Ταμβακέρα είναι από τη συλλογή του Θεόφρ. Τσακίρη .
Οι παραπάνω 4 πίνακες του Στρ. Ταμβακέρα είναι από τη συλλογή της Δήμητρας Βαβαράπη
Έργα του Στρατή Ταμβακέρα Είναι πολύ λίγα θα θελα εάν έχει στην κατοχή του κάποιος φίλος θα μπορούσε να μου το στείλει ... strazan@yahoo.gr |
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙΟΙ. ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΛ.6976508540 ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΑΜΒΑΚΕΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή