Νότια Γεραγώτικα ακρογιάλια
Η Γέρα εκτός από τις Θαυμάσιες γωνίες του κόλπου της και τις εξοχές γύρω από τα χωριά αλλά και τις θαυμάσιες ορεινές διαδρομές προς τα βουνά της και ειδικά στον Καριώνα ,διαθέτει πανέμορφες παραλίες στα νότια της Γέρας με πανέμορφους γραφικούς όρμους , δαντελωτά ακρογιάλια , καθαρά πελαγίσια νερά , όμορφες τοποθεσίες με γραφικά ξωκλήσια , με την ελιά να δένει με το κύμα και με πανέμορφα μικρά νησάκια γεμάτα θαλασσοπούλια και αμάραντα ..Θα περιηγηθούμε σε όλα αυτά τα όμορφα μέρη με την βοήθεια φίλων φωτογράφων και με τα γραπτά του Μάκη Αξιώτη . Από τα Κατσίνια και το Όρος στο Τάρτι και από εκεί μέχρι τον Ιλέυκο και τη Πλάκα .
Όρος Τσίλια Τάρτι Κατσίνια .
Όρος Τσίλια Τάρτι Κατσίνια .
Κατσίνια Γέρας
Πάνω από τον όρμο Κατσίνια ορθώνεται ένα πέτρινο βουνό με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ είναι τα Όρος . Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται στο ΝΔ άκρο του και καλείται Φανός ή άναβαν φωτιά για σινιάλο τα παλιά χρόνια ή πήρε το όνομα μεταφορικά . Η νότια πλευρά του, προς το πέλαγος είναι πολύ απόκρημνη, κάθετη σχεδόν και τα νερά πολύ βαθιά . Η βόρεια, μέχρι το μέσον καλύπτεται από το ελαιώνα και κλείνει από το νότια τον όρμο που σχηματίζεται . Εδώ ζούσαν οι Ταλιαντζήδες. Η περιοχή ονομάζεται Κατσίνια . Υπάρχουν μερικά ντάμια , ένα πηγάδι και το ταλιάνι τουρκική λέξη, είναι μια παγίδα για τα ψάρια είναι ένα μεγάλο κλουβί κλειστό μέχρι κάτω στηριγμένο σε υψηλούς
χοντρούς πασσάλους που είναι χωμένοι στο βυθό και γύρω-γύρω χοντρό δίχτυ .Υπάρχει μια πόρτα που όταν μπαίνουν τα ψάρια εγκλωβίζονται πηγαίνουν οι ψαράδες ανεβάζουν το δίχτυ που καλύπτει τον πυθμένα και τα μαζέψουν στη βάρκα . Το ταλιάνι λειτουργεί μέχρι σήμερα . Στη νότια απότομη πλευρά υπάρχουν πολύς σπηλιές που ζούσαν παλαιότερα μερικά ζευγάρια Μεσογειακής φώκιας . Ο θρύλος θέλει τον πέτρινο αυτό όγκο κούφιο που μέσα του τα χρόνια τα παλιά να κατοικούσε ένα σαραντάπηχο φίδι. Σήμερα ο δρόμος φθάνει μέχρι εκεί και αξίζει μια βόλτα και έναν περίπατο .
Άη Βασίλης.
Ανοιχτά στο πέλαγο μετά τα Κατσίνια ορθώνεται ο κωνικός βράχος του Άη Βασίλη . Επάνω σ΄αυτό το νησί φωλιάζουν οι γλάροι και τα αγριοπερίστερα . Γύρω το πέλαγος έχει οργιές βάθος . Το προσεγγίζεις μόνο από τη νότια πλευρά του . στη βόρεια άκρη του είναι χτισμένο το εκκλησάκι . Όταν φυσά η νοτιά τα κύματα σκάζουν μανιασμένα πάνω στα βράχια του όρους θάταν δύσκολο πέρασμα για τους παλιούς ναυτικούς και πολλά καράβια θα βυθίστηκαν εδώ .Η περιοχή ανάμεσα στο νησί και στο όρος η θαλάσσια έκταση οι ψαράδες την αποκαλούν Λαγήνια δηλαδή μεγάλες στάμνες που κάθε τόσο μπλέκονται στα δίχτυα μερικές φορές ολόκληρες .
Σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες στο Όρος.
Η είσοδος της σπηλιάς στο όρος
Επάνω στο Όρος στη νότια πλευρά υπάρχει ένα άνοιγμα που οδηγεί σε μια είσοδο σπηλιάς με σταλαγμίτες και σταλακτίτες ίσως ανεξερεύνητο ακόμη, που μπορεί να είναι βαθύ. Μόνο που είναι πολύ κακό και κρίμα, μερικοί ( Γεραγώτες) όταν το επισκέπτονται να σπάνε και να παίρνουν ενθύμια … Πρέπει οι Αρχές να μελετήσουν το θέμα και να απευθυνθούν σε αρμόδιες υπηρεσίες όπως η σπηλαιολογική μπορεί το Όρος να μας κρύβει ένα πλούτο μέσα του …
Γεραγώτες διατηρήστε και φυλάξετε το σπήλαιο του Όρους
Τσίλια -Μυρσίνια
Μια πλατειά παράλια κατάλληλη για κολύμπι στολίζει τον όρμο. Μετά υπάρχουν κάτι βοσκοτόπια γεμάτα θάμνους και ροδοδάφνες και μετά αρχίζουν τα πεδινά ελαιοκτήματα , λίγα σπιτάκια και μαντριά αποτελούν τη σημερινή ζωή που συναντά κανείς εδώ και τίποτα δε φανερώνει τη σημασία που είχε το μέρος τούτο τα παλιά χρόνια .Στην άλλη μεριά την ανατολική υψώνεται το Όρος στη πλάγια του καλύπτει ελαιώνας και πυκνό ρουμάνι .Εκεί κολλημένο πάνω στην πλάγια ασπρίζει το εκκλησάκι του Αη Νικόλα, μικρό αλλά με επιβλητική πρόσοψη , προς τα νότια της εκκλησίτσας στο ανατολικό άκρο της παραλίας βρίσκονται τα ερειπια ενός εργοστάσιου μέσα του διακρίνονται ακόμα οι βάσεις από τις μηχανές, ήταν ένα ελαιοτριβείο. Εδώ λοιπόν ήταν λιμάνι επί τουρκοκρατίας , άραζαν τα καράβια που φόρτωναν λάδι που έβγαζε η μηχανή . Από πάνω υπήρχε το τελωνείο . Οι ελιές της μεγάλης αυτής περιφέρειας κατέβαιναν εδώ μ
ε τους κερατζίδες και τα μουλάρια . Ήταν ζωντανός αυτός ο τόπος από παλιά ,οι μαρτυρίες είναι πολλές έτσι και το όνομα Τσίλια σχετίστηκε με τη δευτερεύουσα πόλη των Αιολέων το Κίλλαιον που αναφέρει ο Στράβων. Τώρα τον ενώνει με τον έξω κόσμο δρόμος που φθάνει έως τη παράλια .
Άγιος Νικόλαος στα Τσίλια .
Τα νησιά Μυρσίνια
Λιγωνάρι
Μια γλώσσα στεριάς , η λεγόμενη Μπουρούνα και ένας λόφος κατάφυτος με ελιές χωρίζουν τα Τσίλια από τον επόμενο όρμο το Λιγωνάρι εδώ βλέπουμε μερικά σπίτια παλιά ναι νέα στην παραλία με πολλά περιβόλια και κήπους . Εδώ ο δρόμος φτάνει στην παραλία που είναι καλή για κολύμπι και ψάρεμα στα αριστερά υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι για τις βάρκες .
Λιγωνάρι ζωγραφισμένο από τον Στρατή Ζάνταλη
Εικόνες από το Λιγωνάρι και τη παραλία του
Λιγωνάρι και βάρκα :Πίνακας με ακρυλικά του Στρ. Ζάνταλη .
Λιγωνάρι και βάρκα :Πίνακας με ακρυλικά του Στρ. Ζάνταλη .
Ντάλαντος - Τάλαντος .
Στα δυτικά ορθώνεται ένας πέτρινος όγκος ,ένα απότομο ακρωτήρι με κάθετα ράχτα . Αυτός είναι ο Ντάλαντος στη τοπική διάλεκτο , καλείται όμως και Τάλαντος και σίγουρα αυτό το όνομα έχει σχέση με τις οικιστικές εγκαταστάσεις εδώ γύρω. Έως εδώ φθάνει ο δρόμος η θέα είναι φανταστική και πανοραμική .Βλέπεις τα δαντελωτά ακρογιαλιά δεξιά και αριστερά . Αριστερά τα Μυρσίνια και το Λιγωνάρι και δεξιά το Τσαφ και Τάρτι, Φαρά .
.
Αρχαία λατομεία .Τσαφ-Τάρτι.

Σε όλη τη περιοχή στο Τσάφ και στο Τάρτι υπάρχουν αρχαία λατομεία από ντόπιο γκρίζο-μπλε μάρμαρο.
Παραπάνω από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Τσαφ συναντάμε την (πελεκανιά) όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Προκαλεί δέος ο κάθετα κομένος βράχος , σε ύψος δέκα περίπου μέτρων και πλάτος είκοσι. Είναι ένα από τα αρχαία λατομεία του νησιού . Σύμφωνα με τον Χαριτωνίδη ανήκουν στους κλασσικούς χρόνους . Πρόκειται για ντόπιο γαλαζωπό μάρμαρο και βρίσκεται σε αρκετά μνημεία της αρχαιότητας παλαιοχριστιανικά και μεταγενέστερα .
Αλλά και στη Θάλασσα συναντάμε μαρμάρινες κολόνες
Άρχιζαν να πελεκούν από τη κορυφή και κατέβαιναν κλιμακωτά , ξεκολλούσαν μεγάλους όγκους με τη βοήθεια βρεγμένων ξύλινων σβήνων που με τη διαστολή του ξύλου ξεκολλούσε ο βράχος. Επί τόπου οι λιθοξόοι του έδιναν το πρώτο σχήμα ,κολώνα ή πλακά ή ορθογω νιος λιθόπλινθος. Μετά τα έσερναν μέχρι τη θάλασσα αρκετές έσπαγαν στη μεταφορά , έτσι εκεί γύρο στα σέτια υπάρχουν μέχρι σήμερα εντοιχισμένα αρκετά κομμάτια , ακόμη και στη θάλασσα υπάρχουν κολώνες μέσα στο βυθό , επίσης και στο Τάρτι βλέπουμε στην αριστερά μεριά της παραλίας στα βράχια , κολώνες από το λατομείο στο Τάρτι που είναι δίπλα .
Τσαφ
Το Τσαφ είναι ένας όρμος δίπλα στο Ταρτι και το ενώνει ο αγροτικός δρόμος και εκεί υπάρχουν μερικά σπιτάκια στη παραλία και πιο μέσα . Η παραλία το αριστερό ανατολικό μέρος αποτελείται από θαλάσσιες πλάκες που προχωρούν δέκα μέτρα στη Θάλασσα και μετά κόβονται απότομα . Στο μέσον της παραλίας και μέσα στη θάλασσα υπάρχουν πληθώρα κολώνες από το λατομείο , άλλες είναι ανέπαφες και άλλες έχουν σκεπαστεί με θαλάσσια ζωή .Πριν φθάσουμε στο Τσαφ υπάρχει ένας μικρός όρμος που τον λένε τώρα (Αντιτσαφ ) χωρίζεται από το Τσαφ με ένα γλώσσα στεριάς ,εκεί στην άκρη σ, ένα μέτρο βάθος βρέθηκαν κομμάτια από αμφορείς
.
Στην απογραφή του 2011 οι κάτοικοι του Τσαφ ήταν 9
Τάρτι
Μια από τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες του νησιού
Το Τάρτι ζωγραφισμένο από τον Στρατή Ζάνταλη

Το Τάρτι είναι μια από τις πιο όμορφες και καθαρές παράλιες της περιοχής αλλά και του νησιού και είναι γνωστή σε πολου ς ξένους . Είναι ένα φυσικό πέταλο από άσπρη ψιλή άμμο και βοτσαλάκια με πρασινογάλαζα νερά. Στο δεξιό μέρος σε μικρή απόσταση από τη παράλια είναι ένα μικρό νησάκι .Το Τάρτι είναι ο μόνος όρμος από όλους τους άλλους δεξιά του και αριστερά που είχε από τα παλιά χρόνια ζωή υπήρχαν και τότε μόνιμοι κάτοικοι και ειδικά το χειμώνα με τις ελιές .Είχε πολλά καφενεία, μπακάλικο, τηλέφωνο και ο δρόμος αγροτικός έφτανε μέχρι την παραλία. Τώρα ο δρόμος ειαι άσφαλτος και καλός υπάρχουν πολλά δωμάτια για το καλοκαίρι .Στη παραλία και στα δεξιά και στα αριστερά υπάρχουν αξιόλογες ψαροταβέρνες με πολύ καλό φαγητό και το καλοκαίρι φιλοξενούν ντόπια μουσικά σχήματα για θαυμάσιες μουσικές βραδιές με χορό και τραγούδι . Επίσης το καλοκαίρι λειτουργούν καφέ, και μπαράκια με μουσική επίσης υπάρχουν ποδήλατα θαλάσσης και κανό
Ηλιοβασίλεμα στο Τάρτι: Φωτογραφία από τον Φωτογράφο του Ταρτίου ΣΤΡΑΤΗ ΛΙΓΕΡΟ
Φωτογραφία της παραλίας το καλοκαίρι 1983
Οι Άγιοι Σαράντα στην ανατολική πλευρά της παραλίας ανακαινισμένο δεν θυμίζει τίποτα από το κατάλευκο παλιό ξωκλήσι .
Φαρά
Στην απογραφή του 2011 στα Φαρά ήταν 6 μόνιμοι κάτοικοι .

Ο όρθιος βράχος της (κοπέλας )που η λαική φαντασία και ο θρύλος του έδωσαν αυτό το όνομα

Άη Γιώργης στα Φαρά ;
Γιαλιώτισα Ιλέυκους ,
Πλάκα ,Αυλάκι
