Περιδιαβαίνοντας τον κόλπο
Γέρας της Λέσβου και τα χωριά
του συναντάς
αλλεπάλληλες εικόνες φυσικής
ομορφιάς .Σε ένα τέτοιο
όμορφο τόπο πέρασαν και αποτύπωσαν
στον καμβά και σε χαρτί
ζωγράφοι και φωτογράφοι ντόπιοι
και ξένοι όπως είναι
ο Στρατής Αξιώτης , ο Στρατής Γαβαλάς , ο Γιώργος Πέρρος,Ηώ Αγγελη,
Ο Βασίλης
Βαγιάννης ο Μάκης Αξιώτης, η Σαπφώ Βογιατζή
και πολοι νεώτεροι Γεραγώτες
,επίσης εκανε αισθητό το πέρασμα
από τη Γέρα ο Σπύρος
Παπαλουκάς πο μας άφησε
πολλά έργα με εικόνες
από τη Γέρα.

Στις
εικόνες της Γέρας
στέκω και εγω μαγεμένος και
σαν αυτοδίδακτος και είτε
με ζωγραφική
η με τη φωτογραφία δημιουργώ και
σας καταθέτω μικρά
εικαστικά δοκίμια

Στρατής Ζάνταλης


Παρασκευή, Ιανουαρίου 25, 2019

καταρρακτες της Λεσβου









 

 
 καταρράκτες της Λέσβου.





 

Το νερό είναι θεμελιώδες αγαθό, απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη της κοινωνίας.   Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νερό, ως φυσικός πόρος, είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχειά στον κόσμο Οι δρόμοι του νερού δημιουργούν απίστευτης ομορφιάς τοπία στη διαδρομή τους και δίνουν ζωή όπου περνούν.
 

.Το νησί μας κρύβει σπάνιες ομορφιές και πάντα κρατάει το ενδιαφέρον και τη διάθεση μας αμείωτα! Για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει η φυσική ομορφιά του, αποκαλύπτοντάς μας τους (μικρούς μεν, αλλά) σπάνιους καταρράκτες του στα ποτάμια και στις ρεματιες των βουνών. Προκαλούν όλους του φυσιολάτρεις, αλλά και όσους αγαπάνε τις περιπατητικές διαδρομές, να περιπλανηθούν ανάμεσα σε πεύκα και κούμαρα στη σπάνια χλωρίδα κα πανίδα του, και τον ήχο του νερού.. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 10 καταρράκτες σε όλο το νησί, τους οποίους ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που τα νερά τους είναι ακόμη περισσότερα, που αξίζει να εξερευνήστε. Και δεν είναι μόνο οι καταρράκτες που κινούν το ενδιαφέρον των περιπατήτων και των φυσιολάτρων, αλλα το σύνολο απο ενδιαφέροντες διαδρομές μέσα σε ρεματιές με πλατάνια με γραφικά ξωκλήσια ,παλία  αγροτόσπιτα με ξεχασμένους κήπους και όμορφα ορεινά χωρία.


   Στη προσπάθειας  αυτή  εμπνευστής και αρωγός  είναι  ένας  Γεραγώτης ερευνητής της Λεσβιακής  φύσης  ο Στρατής  Ληγηρός  που εξορμάει από το όμορφο Τάρτι  της Γέρας που ζει και  εργάζεται  στην  ψαροταβέρνα  που διατηρεί.  Εξορμάει   σε όλη τη Λέσβο και μα δίνει αυτές  τις όμορφες εικόνες  από  τη Λέσβο μας       Οι φωτογραφίες   και πολλές    πληροφορίες από τις διαδρομές  είναι  του  Στρατή Ληγηρού.
 
     Πηγές από      Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου "ΟΡΕΙΑΣ"
                             ιστοσελίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης
                             www.lesvosgreece.gr/Τουριστικος οδηγος  Λεσβου


 








Από τους πιο γνωστούς είναι και ο καταρράκτης της Πέσσας, μεταξύ Αχλαδερής και Βασιλικών, που προσελκύει πολλούς περιπατητές. Φτάνετε εκεί μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου, στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και οδηγεί προς το δρόμο Αγιάσου – Πολιχνίτου, λίγο πριν τη διασταύρωση. . Σύμφωνα με τον μύθο, στα νερά του καταρράκτη λουζόταν το ζευγάρι Δάφνις και Χλόη.

 




O καταρράκτης της Πέσσας με ύψος 15 μέτρα, δημιουργείται στο ρέμα της Μάκρης, που διασχίζει τα οφιολιθικά πετρώματα της περιοχής ανάμεσα στην Αχλαδερή και τα Βασιλικά. Πηγάζει από τη μικρή Λίμνη της Αγιάσου και τον Όλυμπο και χύνεται στον Κόλπο της Καλλονής. Ο απότομος γκρεμνός του καταρράκτη διακόπτει απότομα την ροή του ρέματος «Κρύο Νερό» και οφείλεται σε ρήγμα που διασχίζει τα οφιολιθικά πετρώματα.

 
 


 
 
 
 
 
 


 

                             https://www.youtube.com/watch?v=QYhcgbLroTU..


                       Ένα βίντεο  του Dimitri  Koromila με αναφορά τις Πηγές Πέσσας και Δάφνις και Χλόης

 

 

 










Ο καταρράκτης του Κλαπάδου  είναι καλά κριμένος μέσα στο δάσος που περιβάλει το εγκαταλειμμένο αγροτικό χωριό στην περιοχή του οποίου έγιναν οι τελευταίες νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στρατευμάτων κατά των Τούρκών, το Δεκέμβριο του 1912 για την απελευθέρωση της Λέσβου, βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τη Στύψη.Τον καταρράκτη τον ανακαλυπτουμε  αφού στρίψουμε αριστερά στον χωματόδρομο ερχόμενος από το την Καλλονή προς Πέτρα και πριν φτάσουμε στο χωριό συναντάμε στα αριστερά σου ένα μεγάλο ξέφωτο. Αφού παρκάρουμε εκεί στο βάθος υπάρχει ένα μονοπάτι που προχωράει μέσα στο δάσος. Καθώς αρχίζεις να κατηφορίζεις την πλάγια και πλησιάζεις τον καταρράκτη το βουητό του νερού γίνεται πιο έντονο και σε καθοδηγεί να τον ανακαλύψεις. Το ύψος του είναι περίπου 15-16 μετρά. Σε μικρή απόσταση υπαρχει και ενας αλλος  πιο μικρος καταρράκτης που ειναι και αυτος πανεμορφος.  Ο πρωτος ομως  ειναι κατι ξεχωριστό και πανέμορφο για ενα νησι οπως η Λέσβος  Το ποτάμι αυτό  στη διαδρομή   του έχει  να μας δείξει  και άλλους   μικρούς καταρράκτες .

 



















 

 
 
Από τη Μυτιλήνη στο 30ό χλμ. πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου, βλέπουμε μια ταμπέλα με την επιγραφή «Λάκκος Μαν’ κάτσα» στα αριστερά μας. Στρίβουμε στον χωματόδρομο και  λιγο μετά συνανταμε ενα  παλιο γεφυράκι που αξίζει να το παρατηρήσουμε  μετα από 1 χλμ. περίπου θα δούμε μια μικρή ταμπέλα, που δείχνει τον δρόμο. Εκεί σε ενα πλατωμα αφήνουμε το αυτοκίνητο. Απεναντι ειναι μια καγκελόπορτα  που την περναμε και  προχωραμε ακολουθώντας τις μικρές πράσινες ταμπέλες, οι οποίες βοηθάνε πάρα πολύ και θα μας οδηγήσουν πολύ σύντομα  στους καταρράκτες.Η περιεργη  ονομασια Μαν΄Κατσα προηλθε από τον θρυλο μιας βοσκοπούλας και σημαινει στα τούρκικα  (μανιασμένη σάρκα), ο θρυλος λεει για μια βοσκοπούλα ερωτομανους   που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της.Αφού πρώτα ικανοποιούσε το σεξουαλικό της πάθος με τα βοσκόπουλα και τα αγροτόπαιδα της περιοχής, μετά τα παράσερνε σε «διονυσιακό» χορό πάνω από τον καταρράκτη και με τρόπο ύπουλο τα γκρέμνιζε από τα βράχια κάτω στην άβυσσο του άγριου λάκκου.Τα σκούρα πελώρια βράχια, ύψους 15-20μ., προκαλούν δέος στη θέα τους, ενώ από μακριά το τοπίο φαίνεται ήρεμο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
Ο καταρράκτης Βαθύλιμνο του ποταμού Βούλγαρη βρίσκεται ανάμεσα στα χωρια Πτερούντα και Χίδηρα. Μετά από πορεία μισής περίπου ώρας μέσα από σηματοδοτημένο μονοπάτι, φτάνουμε στον καταρράκτη. Μια ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο μας πληροφορει ότι πρόκειται για έναν μικρό καταρράκτη ύψους 7 8 μέτρων, που σε συνδυασμό με τα ηφαιστειακά πετρώματα και τη δενδρώδη βλάστηση της περιοχής από πλατάνια και λεύκες συνθέτει ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, άγνωστο στους περισσότερους από τους πεζοπόρους. Παλαιότερα τα νερά του καταρράκτη αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη των νερόμυλων που οι μυλωνάδες άλεθαν τα δημητριακά.

 







 
Προσθήκη λεζάντας













                    Όμορφο  αγριο τοπίο  στη διαδρομή  για τον καταρράκτη  της  Ανεμώτιας










Στην περιοχή του Σκουτάρου στα σύνορα με τον Λαφιώνα και στη περιοχή του αγίου Αλεξάνδρου βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή αυτός ο μικρός αλλά εντυπωσιακός καταρράκτης που μας μαγεύει  εαν  καταφέρουμε να φτάσουμε να τον δούμε από κοντά!Αυτόν τον μικρό καταρράκτη με το παράξενο όνομα Κουκούγιας
 
 
 

 



    




























Ο καταρράκτης Ψο της Βρίσας βρίσκετα 6,5 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Βρίσας, ακολουθώντας το χωματόδρομο για τη Νιγίδα. Περιοχή με πανέμορφα τοπια με σπανια φυσικη ομορφια, το σημειο που βρισκεται ο καταρράκτης αυτος ειναι ενας κάθετος γκρεμός βραχος 20-30 μετρα που προκαλει δεος και φοβο οταν πας για πρωτη φορά.
Από εδώ συνεχίζουμε στο παλιό χωριό της Βρίσας, την Νιγίδα. Το μέρος είναι εγκαταλελειμμένο αλλά η ατμόσφαιρα στην Νιγίδα και ειδικά στα χαλάσματα της παλιάς εκκλησίας είναι καταπληκτική.

 








Ακολουθώντας τον χωματόδρομο από την ανατολική έξοδο του χωριού στα 2,5 χιλ. συνανταμε μεσα στα πευκα σε πανεμορφο τοπιο το ξωκλήσι ΑΓΙΑ ΔΟΣΙΑ. Στα 500 μέτρα πιο πάνω στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά προς τα πάνω.Στα επόμενα άλλα 500 μέτρα στρίβουμε πάλι δεξιά προς τα πάνω στην πρώτη διασταύρωση που βρίσκουμε.Στα επόμενα 300 μέτρα συναντάμε πάλι προς τα δεξιά δρομάκι που οδηγεί μέσα σε ένα ελαιόκτημα. Ακολουθούμε το δρόμο μέσα στο κτήμα και σταματάμε σε ένα ντάμι. Από κάτω είναι ο καταρράκτης ,ο καταρράκτης της Βρωντης ισως το ονομα το πηρε απο τον θορυβο που κανει o καταρράκτης .
Στη  περιοχή των Παρακοίλων  υπάρχουν και άλλοι καταρράκτες από παραπόταμους.
 

           Ενας άλλος  χάρτης  από την Περιοχή Παρακοιλων  με τους καταρράκτες.








 













 
 
 











 














Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά από τρεις καταρράκτες στα βουνά μεταξύ Άντισσας και  Ερεσού, που είναι φημισμένοι για την ασταμάτητη ροή τους σε ετήσια βάση. Για να τους βρούμε, ξεκινάμε από την Άντισσα και παίρνουμε το δρόμο που πάει προς Ερεσό. Αφού περάσουμε τη διασταύρωση Ερεσού – Σιγρίου με κατεύθυνση την Ερεσό και αφού έχουμε διανύσει περίπου 6 χλμ. Θα βρούμε στην αριστερή πλευρά του δρόμου έναν κατηφορικό χωματόδρομο. Μια μικρή πινακίδα στην είσοδό του, θα μας κατευθύνει προς το κτήμα Κρινέλου, όπου βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί καταρράκτες και ένας παραδοσιακός  νερόμυλος.
 Ο καταρράκτης του κτήματος Κρινέλου στην Ερεσό φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά, χρησιμοποιείται και για να αλέθει το σιτάρι στο νερόμυλο του κτήματος καθώς και για ύδρευση και άρδευση, ειδικά τον χειμώνα. Μαζί με τους καταρράκτες αξίζει να επισκεφτείτε και το φράγμα της Ερεσού.
 


 

























































    















Στο 16ο χλμ. επί της Εθνικής Οδού καθώς πάμε από Καλλονή προς Μυτιλήνη, στο αριστερό μας χέρι βρίσκουμε μια διασταύρωση που ο δρόμος οδηγεί προς τον Χ.Υ.Τ.Α., προχωρώντας 2,5 χλμ. μέσα σε αυτόν τον δρόμο και λίγο πριν συναντήσουμε μια μεγάλη ζώνη αντιπυρικής προστασίας, στο δεξί μας χέρι στρίβουμε σε έναν χωματόδρομο και εκεί προχωράμε περίπου 1000 μέτρα και σταματάμε. Κατεβαίνοντας προς τα Νότια στα 500 μέτρα περίπου συναντάμε τον καταρράκτη.
Μεγάλη προσοχή , καθώς πλησιάζοντας στον καταρράκτη, οι πλαγιές είναι πολύ απότομες. Τα πετρώματα είναι εύθρυπτα, ξεκολλάνε εύκολα από την βάση τους, είναι κοφτερά και όταν υπάρχει υγρασία γλιστράνε.
Μην ξεχάσετε ότι , επισκεπτόμαστε τον καταρράκτη μετά από βροχή για να είμαστε σίγουροι ότι έχει νερά.

Στρατής Μουφλουζέλλης


        https://www.youtube.com/watch?v=r4oEuA9SZMM&t=67s


                                                     Βίντεο από  την  Agrotiki stegi .






  
Κι όμως,υπάρχουν καταρράκτες και στη Πελόπη!Στην αρχή του χωριού υπάρχει σηματοδότηση που σε οδηγεί στην Παναγία τη Λειβάδα και μετά ,μέσα από περιβόλια φθάνεις σύντομα στον καταρράκτη Ψειράδου ή του Μπεκίρη!Μικρός αλλά θεαματικός!!Για να φτάσετε πιο γρήγορα μπορείτε πριν το χωριό εκεί στη στροφή που υπάρχει ένα βυτίο ,να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να ακολουθήσετε το λάστιχο παράλληλα με τον ποταμό που τρέχει.Αρκετά γρήγορα και εύκολα θα φτάσετε στον Καταρράκτη και σε έναν παλιό νερόμυλο που λειτουργούσε κάποτε εκεί!!











 

                               Μικροί  καταρράκτες  στα βουνά και τις  εξοχές της  Γέρας.



 




                          Μικροί  Καταρράκτες  στη Περιοχή  Καραγατσ   στο   Καριωνα













 

                                  Μικροί  Καταρράκτες  στη Περιοχή  Καραγατσ   στο   Καριωνα







Από το 2012  εχουν γίνει προσπάθειες για  να ενταχθούν αυτοί οι καταρράκτες  τους σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να εξασφαλιστεί η προβολή τόσο των ίδιων, όσο και του νησιού στο σύνολό του αλλα τα  αποτελέσματα είναι μικρά , και αυτά που υπήρχαν  κυνδινέυουν  να αχριστευθουν  λόγο  της ανύπαρκτης συντήρησης  τους .

 


              Για  διορθώσεις

        Για  ενστάσεις

        Για πληροφοριες  για χάρτες .

        Για φωτογραφιες           στο    strazan @yahoo.gr


                                       Εικαστικα  δοκιμια




















 








 


 

 






 





 

 
 


 

 

 



 

 



 

 



 

 



 

 

 

 

 

 
 
 


 




 

 





 



 





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 




 




 






 

 
 

 



 

 

 
 

 

 


 


 



 





 



 


 

 
 

 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: